21 Eylül 2018 Cuma

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği, 8 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.

İşte 2018 yılı hayvancılık destekleri
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2018 yılında yapılacak hayvancılık destekleri için uygulama usul ve esaslarını belirledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2018 Yılı Tarımsal Desteklemeleri kapsamında çiğ süt desteği, çoban istihdam desteği, buzağı desteklemesi, besilik sığır desteği vb. başlıklar altında hayvancılık destekleri verecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği, 8 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.
Hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması, hayvancılık politikalarının yürütülmesinde etkinliğin artırılması, yerli hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi, kayıtların güncel tutulması, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve sağlıklı hayvansal üretim için yetiştiricilerin desteklenmesi amacıyla çıkartılan Tebliğ, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararda yer alan hayvancılık desteklemelerine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Hayvancılık destekleri
Buzağı desteklemesi, 1/1/2018-31/12/2018 tarihleri arasında doğan, Bakanlık kayıt sisteminde doğduğu işletmenin ve anasının kaydı bulunan buzağılara verilecek. Buzağıların, küpelenmiş ve birinci dönem buzağı desteklemesine başvuranlar için 1/10/2018 tarihine kadar, ikinci dönem buzağı desteklemesine başvuranlar için ise 1/4/2019 tarihine kadar TÜRKVET/E-Islah’a kayıt edilmiş ve doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış olması gerekecek.
Başvurular, 2/7/2018-31/8/2018 tarihleri arasında ve 2/5/2019-1/7/2019 tarihleri arasında olmak üzere iki dönem halinde yapılacak.

Malak ve anaç manda desteklemesi
Malak desteklemesi, 1/1/2018-31/12/2018 tarihleri arasında doğmuş olan malaklar için verilecek.
Anaç manda desteklemesinden faydalanacak yetiştiricilerin işletmeleri ve anaç mandalarının, 31/12/2018 tarihi itibariyle TÜRKVET’te kayıtlı olması şartı aranacak. Başvurular 1/11/2018-31/12/2018 tarihleri arasında yapılacak.

Anaç koyun ve keçi desteklemesi
Anaç koyun keçi desteklemesi, 2/11/2018 tarihi itibari ile yaşları 15-90 ay (15-90 ay) arasında olan anaç koyun keçi için verilecek. Söz konusu yaş aralığı dışındaki dişi hayvanlar desteklemeden yararlandırılmayacak. Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde saf ırk anaç tiftik keçileri (Ankara keçisi) Karar’da belirtilen ilave destekten yararlandırılacak.
Yetiştiriciler (göçer hayvancılık yapan yetiştiriciler dâhil), üyesi olduğu damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliğine 1/9/2018-2/11/2018 tarihleri arasında başvuracak.

Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin desteklenmesi
Tiftik keçisi yetiştiriciliği ve tiftik üretimi desteklemesinden yararlanacakların işletmesi ve tiftiğin elde edildiği hayvanların TÜRKVET’e kayıtlı olması, tiftiğin, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Tiftikbirlik) ve bağlı kooperatifleri ile damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerine satılmış olması şartı aranacak.

Çiğ süt desteklemesi
İşletmesi ve sütün elde edildiği hayvanları TÜRKVET’e kayıtlı, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış yetiştirici/üretici örgütüne üye üreticilere, çiğ süt desteklemesi yapılacak.
Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ kapsamında pazarlanan sütler hariç olmak üzere üretilen süt, onay belgesi almış süt işleme tesislerine satılmış olması gerekecek. Süt regülasyonu uygulaması kapsamında sütünü üretici örgütleri aracılığı ile satanlar da desteklemeden yararlandırılacak. Desteklemede 1 kg süt tozuna karşılık Bakanlıkça belirlenen süt miktarı esas alınacak.
Çiğ süt desteklemeleri Bakanlığın belirleyeceği birim fiyatlar üzerinden dönemler halinde yapılacak.
Üreticiler başvurularını dilekçe ile desteğini almak istediği ve üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütüne yapacak.

Islah amaçlı süt içerik analiz desteklemesi
Islah amaçlı süt içerik analiz desteklemesi için, işletme ve anaç sığırların (etçi ırklar hariç) E-Islah soy kütüğü sistemine kayıtlı ve işletme en az süt analizi yapılmış on baş saf ırk ineğe sahip olması gerekecek.
Süt analizi yapılan her inek için yılda bir kez destekleme yapılacak. Buzağılama tarihi, 1/7/2018’den önce olan ineklerde en az üç, bu tarihten sonra olanlarda ise en az iki olmak üzere yağ, protein oranı ve somatik hücre sayısı yönünden süt içerik analizi yaptırılacak.

Arılı kovan desteklemesi
Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı ve yetiştirici/üretici örgütüne üye, işletmesinde en az 30 arılı kovan bulunan arıcılara, arılı kovan desteklemesi yapılacak. Arıcılık işletmesi, en az 30 en fazla 1000 adet arılı kovan için desteklemeden yararlandırılacak. Arıcılar, desteğini almak istediği ve üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütüne 20/7/2018 tarihine kadar başvuruda bulunacaklar.
Bakanlıktan 31/12/2017 tarihinden önce üretim izni alan işletmelerden satın alınmış olması kaydıyla arıcılara, damızlık ana arı ve ana arı desteklemesi de yapılacak.
İpekböceği yetiştiriciliği desteklemesi için ipekböceği tohumu üretim ve dağıtımı Kozabirlik tarafından yapılacak, destekten Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kozabirlik) yararlanacak.

Çoban istihdam desteği
En az 200 anaç küçükbaş hayvan varlığına sahip, işletmesi ve işletmedeki hayvanları TÜRKVET’e kayıtlı sürü sahiplerine, çoban istihdam desteği verilecek. Köy-mahalle sürülerini ortak otlatan çobanlar da desteklemeden yararlandırılacak. Çobanın Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin en az altı ay süreyle yatırılmış olması gerekecek.
Başvurular, 1/6/2018-31/12/2018 tarihleri arasında, işletme sahibi veya köy/mahalle sürülerini otlatan çobanlar tarafından işletmenin kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine yapılacak.

Düve alım desteği
Düve alım desteğinden, yetiştiricilik bölgesi olarak belirlenen iller ile Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) tarafından belirlenen diğer illerdeki yetiştiriciler yararlandırılacak.
Yetiştiricinin işletmesinin, 1/1/2018 tarihinden önce TÜRKVET’e kayıt edilmiş, işletme kapasitesinin destek talep ettiği hayvan sayısı ile uyumlu olması şartı aranacak. Yetiştiricinin işletmesine en az 20 baş düve satın almış olması gerekecek. Bir işletmenin düve desteklemesinden yararlanabileceği hayvan sayısı, 20-100 (100 dâhil) baş olacak.
Destek miktarı, düve alım bedelinin %30’u kadar olacak ve düve başına desteklemeye esas Bakanlıkça belirlenen fiyatın %30’undan fazla olamayacak.
Düveler, düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden (TİGEM), damızlık sığır yetiştirici birliklerinden, süt üretici birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve iştiraklerinden temin edilecek. Destek kapsamında alınan düveler, 2 yıl süre ile satılamayacak.

Besilik erkek sığır desteklemesi
Manda dahil besilik erkek sığır desteklemesinden yararlanmak için, erkek sığırların yurt içinde doğmuş, küpelenmiş, TÜRKVET’e işletme ve hayvanların kaydının yapılmış, 1/1/2018 – 31/12/2018 tarihleri arasında kesilmiş olması gerekecek. Sığırlar, erkek, 12 aylık yaştan büyük ve karkas ağırlığı en az 200 kilogram olacak. Bir yetiştirici en fazla 200 baş (200 dâhil) sığırı için destekten yararlandırılacak. Başvurular Tebliğin yayımı tarihi ile 11/1/2019 tarihi arasında yapılacak.

Hayvan hastalığı tazminatı desteklemeleri
Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliği ile belirlenmiş tazminatlı hastalıkların tespit edilmesi sonucu, Resmi Veteriner Hekim veya Bakanlıkça yetki verilen veteriner hekim gözetiminde mecburi kesime tâbi tutulan veya itlaf edilen hayvanlar, kesimhanelerde tespit edilen tazminatlı hastalık nedeniyle imha edilen hayvanlar ile ihbarı mecburî bir hastalığa karşı koruma sağlamak amacıyla, Resmi Veteriner Hekim veya sorumluluğundaki yardımcı sağlık personeli ile Bakanlıkça yetki verilen veteriner hekim tarafından yapılan aşı ve serum uygulaması nedeniyle öldüğü Resmi Veteriner Hekim raporu ile tespit edilen hayvanların bedelleri hayvan sahiplerine hayvan hastalığı tazminatı desteği ödenecek.

Bakanlıkça belirlenen aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için hayvan sahiplerine atık desteği verilecek.

Hastalıktan ari işletme desteklemeleri
Hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip olan süt sığırı işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki, altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan başına doğrudan destekleme ödemesi yapılacak.
Ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 (beş yüz) başa kadar tam olarak, 501 baş ve üzeri için ise % 50’sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak.
Bakanlıkça programlanan aşı uygulamalarında, uygulayıcılara programlı aşı ve küpe uygulamaları desteği verilecek.
Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunmasına ilişkin olarak hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi desteği verilecek.

Üye yetiştiricilerden kesinti
Yetiştirici/üretici örgütlerine üyelik şartı aranan destekleme ödemelerinde, merkez birliğini kurmuş olan; 5996 sayılı Kanuna göre kurulmuş ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ve/veya 5200 sayılı Kanuna göre kurulmuş üretici birlikleri ve/veya Bakanlıkça kuruluşuna izin verilen 1163 sayılı Kanuna göre kurulmuş tarımsal amaçlı kooperatif üyelerinden, hak ettikleri desteklerden hizmet bedeli olarak belirlenen oranlarda Çiftçi Örgütlerini Güçlendirme adı altında sistem üzerinden kesinti yapılacak. Kalan miktar yetiştirici/üreticilerin hesabına ödenecek.

Tebliğ 1/1/2018 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder