23 Haziran 2017 Cuma

Baca temizleme araçları

Konutlarda bacaların temizliğinde kullanılan aletlerdir. Baca temizleme ekipmanları şunlardır; tel fırçalar, baca temizliği çıkrığı, ucunda metal ağırlık bulunan 30 metrelik ip, sanayi tipi elektrik süpürgesi, kurum toplama kaşığı, çeşitli ebatlarda spatula, kalın koruyucu naylon, baca aynası, takım sandığı ve baca kamerası merdiven.

Baca temizliği kaç yılda bir yapılır?
Doğalgazlı bacaların yılda bir, fuel oil – mazot ve kömür katı yakıtlı bacaların yılda 2 defa temizletilmesi can güvenliği için önemlidir.
Kombi bacası, merkezi sistem bacaları, şofben bacası, mutfak havalandırması, doğalgaz sobası, şömine ve barbekü bacalarının yılda bir sefer temizletilmesi gereklidir.

Baca temizliği neden önemlidir?
Baca kullanılan yakıt sonucu ortaya çıkan insan sağlığı açısından son derece zararlı olan gazların atmosfere karışmasını sağlar. Temizlenmeyen bacalar iyi çekiş vermeyeceğinden gaz atmosfere karışamaz ve zehirlenmelere neden olur. Yanma veriminin yüksek, ısınma maliyetinin düşük olması ve çevre sağlığının korunması için bacaların periyodik olarak temizletilmesi gerekmektedir.

Baca temizliği yaptırmak ve denetletmek zorunlu mudur?
Baca denetim çalışmaları, Belediye İtfaiye Yönetmeliği  Madde 6 h bendine göre “Belediye sınırları içinde bacaları belediye meclisince tespit edilecek ücret karşılığında temizlemek veya temizlettirmek ve bacaları yangına karşı önlemler yönünden denetlemek,” ibaresine ve 21 Ekim 2006 Tarih ve 26326 Sayılı İtfaiye teşkillerinin Kuruluş, Görev, Eğitim ve Denetim Esaslarına dair yönetmelik ve 09 Eylül 2009 Tarih 27344 Sayılı "Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin" İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığına verdiği sorumluluk ve yetkiye  dayanarak yapılmaktadır.

Baca temizliği nasıl yapılır? 
Baca temizliğini yapacak olan firma konuyla ilgili detaylı ön bilgi verir.
Temizliğin yapılacağı yerde bilgilendirme amaçlı ön tespit yapar ve vatandaşa hizmetin ücreti ile ilgili bilgi verilmesine mütakip vatandaşın onay vermesi halinde baca temizliğine başlar.
Temizlikte kullanılacak malzemeler eksiksiz olarak hazır bulundurulur.
Kişisel koruyucu malzemeler: partikül tutucu maske,koruyucu gözlük,iş elpeni,iş elbisesi.sanayi tipi,çene bağlı baret, tam vücut koruma emniyet kemeri,
Baca temizliği ekipmanları: Çeşitli ebatlarda tel fırçalar, baca temizliği çıkrığı,ucunda metal ağırlık bulunan 30 metrelik ip, sanayi tipi elektrik süpürgesi, kurum toplama kaşığı  çeşitli ebatlarda spatula, kalın koruyucu naylon, baca aynası, takım sandığı,baca kamerası merpen)
Baca temizleme ekibi en az 2 kişiden oluşmalıdır.
Ekipte çatı ve emiş ağzındaki kişilerin birbiriyle haberleşebilmesi için telsiz veya telefon olmalıdır.
Temizlik yapılacak alana koruyucu kalın naylon serilmelidir.
Bacaya bağlı olan cihaz kapatılmalıdır.
Bacanın sıcaklığı kontrol edilmelidir.
Baca kamerası ile temizlenmeden önceki kirli hali görüntülenmelidir (Tıkanıklık kontrol edilir)
Kişisel koruyucu malzemeler giyilmelidir.
Kişisel koruyucu malzemeler: partikül tutucu maske,koruyucu gözlük,iş elpeni,iş elbisesi.sanayi tipi,çene bağlı baret, tam vücut koruma emniyet kemeri
Isıtma cihazının bacaya bağlı kısmı bacadan ayrılmalıdır.
Baca emiş ağzı tamamen kapatılmalıdır.
Baca temizlik ekibinden bir kişi çatıya çıkar bacadan aşağıya doğru çelik halata bağlı fırçayı emiş ağzına doğru
indirir temizlik fırçası aşağıdan yukarıya doğru çekilirken  bacanın tüm yüzeyine sürterek çekilmeli bu işlem birkaç defa tekrarlanmalıdır.
Çatıdaki işlem bittikten sonra tamamen kapatılan emiş ağzı tekrar açılmalı emiş ağzında birikmiş kurum ve atıklar vakum elektrik süpürgesi ve kurum toplama kaşığı ile alınmalıdır.
Duman tableti kullanarak baca çekiş testi yapılmalıdır.
Temizlik işlemi bittikten sonra bacanın temiz halinin görüntülenmelidir.
Isıtma cihazının baca bağlantısı yapılmalıdır.
Isıtma cihazı çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
Raporlama ve fatura kesme işlemi yapılmalıdır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin baca denetim görevi nedir?
Belediye itfaiye yönetmeliğine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki baca ve yağlı kanal temizliklerini yapmak için her yıl şartları taşıyan firmalara yetki vermek.

Temizlenen sistemlerin denetim ve kontrolünü yerinde yaparak değerlendirmek.

Beyaz masa, İtfaiye web sitesi, İtfaiye Daire Başkanlığı ile bölge müdürlüklerine gelen şikâyetleri yerinde inceleyerek denetlemek, denetim sonucunda rapor hazırlayarak ilgili taraflara yazılı şekilde bildirmek.

Baca ve yağlı kanal sistemlerinin periyodik temizliğinin yaptırılmaması, can ve mal kaybı  açısından hayati risk taşıyan sistemlerin standartlara uygun hale getirilmemesi durumunda ilgili  işletmeyi, İlçe Belediyelerine, Büyükşehir  Belediye Başkanlığı Kontrol Daire Başkanlığı ve Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı’na bildirilmesini sağlamak.

Avrupa Yakası İtfaiye Müdürlüğü ve Anadolu Yakası İtfaiye Müdürlüğü’nden gelen, baca ve yağlı kanal sistemlerinden çıkan yangınlarla ilgili rapor, görüntü, fotoğraf, tüm bilgi ve belgeleri denetim ve eğitim faaliyetinde kullanmak üzere arşivlemek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder