Tavukların niçin bazılarının yumurtaları beyaz da bazılarının
açık kahverengi? Bu konuda iki zıt ama ikisi de yanlış olan görüş var. Kabuktaki
beyaz rengin, yumurtanın ideal oluşumunu tamamladığını gösterdiğini, bunun
dışında bir renk değişiminin kalitede düşüş anlamına geldiğini iddia edenlerin
yanı sıra, kabuğun rengi ne kadar koyu ise besin açısından da o kadar değerli
olduğunu ileri sürenler de var. Genellikle Avrupa ülkelerinde kahverengi
yumurtalar makbul sayılırken, ABD'de durum tam tersidir.
Oysa her iki görüş de yanlıştır. Besin değeri, lezzet ve pişme
karakteristikleri bakımından her iki renk yumurtanın da içi aynı değerdedir. Her
iki yumurtada da aynı miktarda protein, mineral ve vitaminler (C vitamini hariç)
vardır. Tabii tavuğun yediği yemin kalitesi de belirli farklar
yaratabilir.
Yumurtanın içi değil de kabuğunun rengi ile haklı olarak
ilgilenenler, sadece onları paketleyenler ve satanlardır; çünkü bir pakette hep
aynı rengin olması müşteri tarafından tercih edilmektedir.
Tabiatta yaşayan hayvanların yumurtalarını renkli veya koyu
renkte, hatta gölgeli ve çizgili şekilde yumurtlamalarının ana nedeni, bu
yumurtaları yemek isteyen düşmanlarına karşı gizleyerek neslin devamını
sağlamaktır.
Yumurtaların kabuklarının renklerini, tavuğun kökenine,
atalarının yaşadığı yerlere bağlayanlar da var. Bu görüşe göre Asya kökenli
tavukların yumurtaları kahverengi, Akdeniz kıyıları kökenlilerin ise beyaz
oluyormuş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder