Bir soğanı dilimlediğimizde, birçok sayıda soğan hücresini
kırarak açmış oluruz. Bu hücrelerin bazıları içlerinde enzimler barındırırlar ve
dilimlenerek açıldıklarında bu enzimler dışarı çıkar.
Aminoasit, bu çıkan enzimlerden biridir ve çıktığında gaz hâlini
alır. Bu gaz gözlere ulaştığında, gözlerin nemli kalmasını sağlayan sıvı bu gaza
tepki verir. Bu da kimyasalların yeniden şekillenmesini sağlar, orta şiddette
bir sülfürik asit üretir ve bu gözleri rahatsız eder. Gözlerdeki sinir uçları
çok hassastır ve bu etkiye çok çabuk tepki verir. Soğan doğradığımızda
gözlerimizin yaşarmasının sebebi budur. Beyin, gözü rahatsız eden asidi
sulandırarak, gözlerin korunmasını sağlamak için gözyaşı kanallarına daha fazla
su üretmesi mesajını gönderir. Buna karşı verdiğimiz ilk tepki muhtemelen
gözlerimizi ovuşturmaktır ama aslında bu, gözlerimizin daha da yaşarmasına sebep
olur; çünkü elimizdeki soğan suyunu gözlerimize yaymış oluruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder