Mısır, içeriğindeki suyun ısı nedeniyle yaptığı basıncın bir
sonucu olarak patlar. Öz halindeki mısır taneciği ısıtıldığında, içeriğindeki su
da buhar haline dönüşüp basınç yaratır ve bu basınç taneciğin kabuğunu zorlamaya
başladığında da mısırı patlatır.
Bu gerçekleştiğinde dışarı çıkan kabarık beyazlık ise tane
içeriğindeki nişastadır. Rengi de nişasta içeriğinden dolayı beyaz olur. Mısırın
içinde bulunan jelatin yapıdaki nişasta tanecikleri, nemden dolayı oluşan basınç
nedeniyle patlamaz.
Bunun yerine, genleşerek jel benzeri kabarcıklar haline
gelirler. Daha sonra bu kabarcıklar birleşerek katılaşır ve sonuçta da şekilsiz
beyaz patlaklar meydana gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder